130 resursa za blogove

By ГО СПО Крушевац

U ovom članku daćemo vam više od 130 resursa za građenje, prilagođavanje, promovisanje i unovčavanje vaših blogova. Zabavite se!

U ovom članku daćemo vam više od 130 resursa za građenje, prilagođavanje, promovisanje i unovčavanje vaših blogova. Zabavite se!

Izgradite vaš blog

Hostovana rešenja

Wordpress - Wordpress je besplatan i lak za korišćenje. To je najpopularnija platforma za krieranje blogova. Sa hostovanom verzijom Wordpress-a vi dobijate poddomen sa vašim imenom, na primer, vašeime.wordpress.com.
Typepad - Košta između 5 i 15 dolara mesečno. To je takođe jedna od najpopularnijih platformi za blogovanje.
Blogger - Besplatna platforma za blogovanje koju poseduje Google. Blogger je odlična platforma za početnike.
Movabletype - Joše jedna veoma popularna platforma za blogovanje i publikovanje.
TextPattern - Blogovanje, upravljanje sadržajem, kako god hoćete da ga nazovete … Textpattern je još jedno rešenje za vas.
Vox - Vox ne samo da predstavlja platformu za blogovanje, već on predstavlja i zajednicu. Ovo je još jedna platforma odlična za početnike.
Live Journal - To je kombinacija blogovanja i socijalne mreže. Pomoću Live Journal-a vi možete da kreirate zajednicu oko vašeg bloga. Takođe možete da napravite da vaš blog bude privaten tako da samo vaši prijatelji mogu da ga vide.
Shoutpost - Shoutpost je zajednica blogera koja raste velikom brzinom. Shoutpost je takođe dizajniran da bude platforma za socijalne zajednice. Jedna od odličnih stvari u vezi Shoutpost-a je to što je potpuno oslobođen od reklama.

Nehostovana rešenja

Wordpress (Nehostovani) - Wordpress takođe može da se preuzme i instalira na vaš sopstveni server. On je program otvorenog koda i najpopularnija platforma za blogovanje. Verzija za preuzimanje zahteva da je vi sami hostujete. Neki hostovi uključuju jednostavne skriptove za instaliranje kako biste mogli brzo da počnete da blogujete. Neki od ovih hostova su izlistani u ovom tekstu.
Text Pattern - Sistem za upravljanje sadržajem koji može da se koristi i za blogovanje. Text Pattern je namenjen naprednijim korisnicima.
MovableType - Još jedna popularna platforma za blogovanje. Možete da birate između besplatne ili plaćene verzije.
PMachine - Expression Engine, Pmachine-ova platforma za blogovanje je veoma laka za korišćenje. Košta oko 100 dolara ali je bespaltna za korićenje prvih trideset dana. Expression Engine je dizajniran da bude kompletno rešenje za upravljanje sadržajem.
Drupal - Drupal je još jedan moćna platforma i popularni sistem za upravljanje sadržajem koji mnogi ljudi koriste kao blog. Odlična stvar u vezi Drupala je njegova sposobnost da se proširi izvan osnovne funkcionalnosti bloga. Međutim, njegova upotreba zahteva naprednije poznavanje web programiranja.

Servisi za hostovanje

Ako izaberete da koristite nehostovanu platformu za blogovanje trebaće vam kompanija koja će da hostuje vaš blog. Sledi lista hosting kompanija koje nude Fantastico, plugin kontrolni panel koji vam omogućava da brzo instalirate softver, uključujući najpopularnije platforme za blogovanje.

Blue Host
AN Hosting
Dream Host
Host Monster
Host Gator
Mid Phase
Downtown Host

Korisni članci /blogovi

Blogging for beginners - Odličan članak koji će vam pomoći da izaberete platformu za blogovanje koja će vam savršeno odgovarati.
Top blogs - Lista najpopularnijih blogova. Pre nego što počnete da blogujete upoznajte se sa najvećima u blgosferi, jer puno toga možete da naučite od njih.

Prilagodite vaš blog

Blog teme

Neka se vaš blog razlikuje od drugih blogoa u blogosferi. Evo nekoliko sajtova sa kojih možete da skidate teme koje će ulepšati vaš blog. Većina tema je dizajnirano za Wordpress, što je jeda od razloga zbog kojih je on tako popularan:

Wordpress.net - Izaberite između velikog broja apludovanih tema.
Alex King - Još jedno odlično mesto za pronalaženje tema.
Emily Robbins - Hiljade besplatnih Wordpress tema među kojima možete da birate.
Blog Flux - Poseduej ogromnu bazu tema za mnogo različitih platformi za blogovanje.
Andrea Sviklund - Nekoliko tema za različite platforme za blogovanje.
Blogging Pro - Prikazi velikog broja tema.

Dizajneri blogova

Ako stvarno želite da se izdvojite izgledom u odnosu na ostale blogere, neka profesionalni dizajner napravi  temu samo za vas. Sledi lista dizajnera blogova koji će vam omogućiti da vaši blogerski snovi postanu stvarnost:

The Blog Studio
Pearsonified - Chris Pearson je jedan od najpoznatijih blog dizajnera.
1 Lotus
Za ogromnu listu dizajnera pogledajte ovu listu:
Huge list of designer

Plugin-ovi

Dodajte funkcionalnost vašim blogovima pomoću plugin-ova. Sledeći plugin-ovi ne samo da će pomoći da vaš blog bude korisnički predusretljiviji, već će biti i optimizovaniji za mašine za pretraživanje
Napomena: plugin-ovi koji su dati u nastavku teksta su namenjeni isključivo za Wordpress.

Subscribe to Comments - Omogućava komentatorima da primaju e-mail obaveštenja o ažuriranjima kada se postuju novi komentari. Ovo je odličan način Ada povećate posećenost vašeg bloga i interaktivnost.
Ultimate Tag Warrior - Omogućava vam da označavate pojedinačne postove, što će pomoći popularnim mašinama za pretraživanje blogova, kao što je Technorati, da pronađu vaše postove. Ovaj plug-in takođe obezbeđuje alternativni način za organizovanje vaših postova. Toplo preporučujemo ovaj plug-in.
Sociable - Sociable je plugin koji vam omogućuje da dodajete linkove socijalnih bookmarkove svakom od vaših postova. Ovo je odličan način za promovisanje vašeg bloga. Ali pazite da ne izlistate previše ovakvih linkova, jer čete tako samo zagušiti vaš blog. U ovom tekstu naći ćete opise najpopularnijih web sajtova socijalnih mreža.
Google Sitemap - Automatski kreira i ažurira XML mapu sajta posle svakog novog posta. Ovaj plugin zatim pinguje Google da ažurira svoj listing. To će osigurati brzo uključivanje novih informacija u rezutlate pretraživanja.
SEO Title Tag - Naslov vašeg posta postaje naslov stranice, što je odlično za SEO (optimizaciju za mašine za pretraživanje).
Head Meta Descriptions - Omogućava vam da dodate kratak opis svakog posta.. Ovi podaci će biti prikazani ispod naslova u vašem listingu na mašinama za pretraživanje.
WP-Post Rating - Omogućava posetiocima da rangiraju vaš blog. To će omogućiti da lako i brzo dobijete povratne informacije od vaše publike i saznate koji postovi im se sviđaju. Razumevanje vaše publike je ključ za rast i razvijanje vašeg bloga.
WP-Contact Form - Lako dodajte obrazac za kontakte bilo gde u vaš blog.
Feedburner Plugin - Zamenite vaše feed-ove sa Feedburner plugin-om koji će vam pomoći da precizno pratite prijavljene za vesti na vašem blogu. Feedburner vam takođe omogućuje da primate prijave za email liste, što će značajno povećati vašu posećenost. Kao primer možemo da navedemo da je oko 20% SponsoredReviews članova zasnovano na email-u.
Wordpress Plugin Database - Lista plugin-ova
Wordpress Plugins Directory - Još jedna lista popularnih plugin-ova

Korisni članci /blogovi

Essential tools for blogging - Ogromna lista plugin-ova/alata koja će vam olakšati kreiranje i prilagođavanje blogova.
Top design mistakes - Najčešće dizajnerske greške u blgovima. Pročitajte ovaj članak pre nego što počnete da modifiujete vaš blog, kako ne biste pravili neke od grešaka navedenih u ovom članku.

Promovišite vaš blog

Socijalni mediji

Sajtovi socijalnih bookmarkova ne samo da mogu da donesu ogromnu posećenost vašem blogu, već su i odlično mesto zapronalaženje tema za vaš blog. Sadržaj ovih web sajtova šalju korisnici i za njih takođe glasaju članovi ovih socijalnih zajednica.

Digg - Ako vaš post uspe da bude postavljen na Digg, to će sigurno doneti jako dobru posećenost vašem blogu. Ako vaš post uspe da završi na Digg-ovoj home stranici, hiljade posetilaca će da nagrne na vaš blog i vrlo lako može da vam se sruši server, što je poznato i kao “Digg Efekat.” Digg ima tendenciju da bude više usmeren ka tehnički obazovanoj populaciji, tako da ako vaš blog ima veze sa najnovijim tehnologijama imate veliku šansu da dospete na Digg.
Reddit - Još jedan web sajt zasnovan na zajednici koja glasa, koji može da vam donese veliku posećenost.
StumbleUpon - Korisnici na ovom web sajtu naslepo idu na različite blogove/web sajtove na osnovu sopstvenih interesovanja. Korisnici mogu da glasaju za ili protiv na osnovu toga da li im se sviđa sadržaj ili ne. Ako vaš sadržaj dospe u sekciju gde se vode polemike na Stumble Upon, sigurno ćete dobiti jako veliki broj poseta za vrlo kratko vreme.
Del.icio.us - Najpopularniji sajt za bookmarkovanje. Ako vaš sajt bude bookmarkovan dovoljno često, možda završite i na home stranici. Dodavanje linkova svakom od vaših postova koji će čitaocima omogućiti da vas lako bookmarkuju, definitivno će pomoći u porastu posećenosti vašeg bloga. Upotrebite socijalne plugin-ove izlistane gore kako biste omogućili lako dodavanje ovih linkova vašim postovima.

Evo liste nekoliko web sajtova za socijalno bookmarkovanje koje vredi spomenuti:

BlinkList
Netscape
Newsvine
Spurl
Furl
Magnolia
Simpy
Raw Sugar

Blog direktorijumi

Ako se vaš blog nađe u direktorijumima blogova to može značajno da poveća posećenost i vidljivost vašeg bloga. Sledi lista plaćenih i besplatnih direktorijuma:

Best of the Web
Blog Wise
Blogarama
Blog Top Sites
Top Blog Sites
Bloogz
Top 100 Bloggers
Finding Blog
Globe of Blogs
Blog Listing
Blog Hop
Blog Catalog

Mreže blogova

Da biste se pridružili mreži blogova morate da zadovoljite nekoliko kriterijuma, ali čim vaš blog bude primljen u jednu od sledećih mreža blogova, dobićete mnogo veću posećenost i prestiž.

9 Rules
451 Rules
B5 Media
Corante
Gawker
Weblogs Inc
Blog Logic
Gothamist LLC
Curbed

Mašine za pretraživanje blogova

Technorati - Najpopularnija mašina za pretraživanje blogova.
Bloglines - Mnogo više od pretraživača za blogove, Bloglines je i veoma popularan čitač blogova. Pomoću BlogLines-a vi možete da pronađete, prijavite se na i pratite vaše omiljene blogove.
Google Blog Search - Populana mašina za pretraživanje blogova koja pripada Google-u.
Ice Rocket - Još jedna popularna mašina za pretraživanje koja vam omogućuje da se prijavite na vaš omiljeni blog.

Analiza i praćenje

Deo uspeha poznatih blogera leži i u tome da oni poznaju svoju publiku. Softver za praćenje vam omogućuje da radite upravo to. Pomoću Google Analytics-a, Mint-a, i MyBlogLog-a vi možete da pratite koliko posetilaca dolazi na vaš sajt, koj postovi su bili najposećeniji i mnoge druge popularne statističke podatke. Pomoću Feedburner-a, vi možete da pratite broj RSS pretplatnika a možete čak i da unovčite vaš feed.

Google Analytics - Besplatno rešenj za praćenje koje vam omogućuje da eksportujete podatke za dobijanje brzih i lakih izveštaja.
Mint - Praćenje napravljeno isključivo za blogove, čak može da prati vaše RSS pretplatnike. Košta oko 30 dolara ali je popularan kod velikog broja blogera.
Feedburner - Omogućava vam da pratite vaše RSS pretplatnike a omogućuje vam i da unovčite vaše tekstove. Da ne pominjeno i neke druge opcije kao što je “Email Subscribe”, i skriptovi za automatsku detekciju. Toplo preporučujemo Feedburner.
MyBloglog - Blog zajednica koja ne samo va vam omogućuje da pratite vaše posetioce, vać vam pomaže da proširite krug vaših čitalaca. To je kombinacija socijalnih mreža i analitičkih funkcija.
Sitemeter

Korisni članci/blogovi

Optimize your blog for search engines - Pronet Advertising ima nekoliko odličnih saveta za optimizovanje vašeg bloga za veću posećenost i vidljivost na mašinama za pretraživanje.
How to increase rss subscribers - Copyblogger ima veoma korisne savete za povećanje broja RSS pretplatnika.
How to drive traffic to your blog - Naučite kako da privučete veći broj čitalaca na vaš blog od Seth Godin-a, koji je istovremeno i jedan od najpopularnijih blogera i popularni pisac.
Blogging Pro - Ima odlične savete koji će unaprediti vaš blog.
SEO Book - Naučite neke SEO trikove kako bi vaš blog bio bolje rangiran na mašinama za pretraživanje
21 traffic triggers for social media marketing (copyblogger) - Copy Blogger diskutuje 21 temu koje će vam pomoći da se bolje kotirate na web sajtovima socijalnih medija kao što je Digg i StumbleuUpon. Obavezno štivo za ambiciozne blogere.
10 Surefire Headline Formulas (Copyblogger) - Formule za naslove koji će sigurno privući više posetilaca.
BlogHerald - Mnogo vesti o blogovanju uključujući trikove za povećanje broja poseta.
5 tips to organize your categories - Organizovanje vašeg sadržaja može da bude veoma teško ako vaš blog ima mnogo različitih tema. Daily Blog Tips ima nekoliko saveta koji će vam pomoći da bolje organizujete kategorije na vašem blogu.

Unovčite vaš blog

Ako je vaš cilj da zaradite pare od bloga, onda je ova sekcija kao stvorena za vas. Postoji mnogo načina na koje možete da budete plaćeni za blogovanje a ovde ćemo navesti neke od njih:

Plaćeni prikazi

SponsoredReviews - Blogeri bivaju plaćeni za pisanje poštenih prikaza proizvoda i servisa.

Afilijativni programi

Chitika - Chitika je kontekstualni program za prikazivanje reklama relevantnih proizvoda na vašim stranicama. To je odličan način za unovčavanje stranica koje govore o prikazima proizvoda.
Commission Junction
LinkShare
Shareasale
Clickbooth
LinkConnector
Amazon
ClinkBank

Baneri, CPM, CPC, i CPA mreže

Feedburner Ad Network
Advertising.com
Value Click Media
Tribal Fusion - Vaš blog mora već da bude na utvrđenim pozicijama i da zadovolji određene kriterijume da bi se uključio u ovu mrežu za prikazivanje reklama.
Ad Zoogle

Kontekstualne reklame i reklame u obliku tekstualnih linkova

TextLinkBrokers - Budite plaćeni mesečno za prikazivanje tekstualnih linkova i reklama na vašem sajtu.
Adbrite - Tekstualni linkovi i kontekstualni linkovi.
TextLinkAds - još jedan sajt za prodaju tekstualnih linkova.
Google Adsense - Google adsense je veoma popularni program za prikazivanje kontekstualnih reklama. Mnogi blogeri ga još koriste ali su ga mnogi i napustili, zbog malih zarada koje im je doneo ovaj program.
Yahoo Publisher Network Ako uspete da vas prime u YPN možete da zaradite mnogo više nego sa Adsense-om. Jedini problem sa Yahoo-om je da ponekd ima problema da prikaže prave reklame na svakoj stranici. Google je mnogo bolji u tom smislu.

Korisni članci/blogovi

Adsense Tips, Tricks, Secrets

Marketing Your Blog in 2007
Making Money From Blogging - Opisuje ogroman broj načina za zarađivanje preko blogova

Dodatni sajtovi za blogovanje

Pronet Advertising
Copyblogger
Performancing
Problogger
The Blog Herald
The Blogging Times
Blog Network Watch
John Chow dot Com
Jensense

Nadamo se da ste uživali u ovoj listi i da će vam ona biti od koristi u daljem obrazovanju.

izvor: www.kombib.rs/

 

By ГО СПО Крушевац

 

By ГО СПО Крушевац

Web 2.0

 

By ГО СПО Крушевац



































































































































































































































































































































































































































































































































Category

Top Tool

Top FREE Tool

Other Tools

WEB
BROWSERS & EXTENSIONS


Web browsers









Firefox *






Opera
|



Internet Explorer
|



Safari

Browser extensions







Zotero


-


SOCIAL BOOKMARKING


Social bookmarking





del.icio.us *




diigo
|





Stumbleupon

RSS
TOOLS


RSS readers








Google Reader *





Bloglines

EMAIL
TOOLS


Email Tools



gMail/ Google
Mail
*





Outlook |

Thunderbird


PRODUCTIVITY TOOLS


Productivity Tools (online)






Google
Calendar
*





Google
Alerts
|


Google Maps
|

Remember the
Milk
|




Basecamp
|





LibraryThing
|


Zamzar


Productivity Tools (desktop)




Google
Earth




OneNote |


Tiddlywiki


(Re)search Tools






Google
Search






Wikipedia
|
Google
Scholar


Mindmapping Tools




MindManager





FreeMind *





MindMeister |

Bubbl.us


PERSONAL START PAGE


Personal start page tools









iGoogle *






Netvibes |

Pageflakes


DOCUMENT TOOLS

Document creation
tools







Google Docs
*




Word |
OpenOffice
|


Zoho

Document
hosting tools






Zoho |
Scribd

PDF Tools





Adobe
Acrobat Professional







Google Docs
*




OpenOffice

PDF Readers





Adobe
Reader


-


PRESENTATION TOOLS



Presentation creation tools





PowerPoint







Google Docs
*






OpenOffice
|


Zoho |


Keynote



Presentation hosting tools






Slideshare
*









Google Docs
* |


Zoho

PowerPoint-based
e-learning tools





Articulate


-







Adobe
Presenter


Collaborative presentation
tools






VoiceThread
*



-


IMAGING TOOLS

Photo/ imaging tools





Adobe Photoshop





GIMP




Paint.NET

Image/photo hosting tool





flickr *


-


AUDIO/PODCASTING TOOLS


Audio/podcast
creation ools










Audacity *




Garageband
|



Jott

Audio/podcast player




iTunes


-

VIDEO
TOOLS

Video creation tools







YouTube *




iMovie |



Movie Maker

Video hosting tools







YouTube *





Adobe
Reader


Live video/broadcast tools



Ustream *


-


SCREEN CAPTURE & SCREENCASTING TOOLS


Screen capture tools







SnagIt







Jing
*




-

Screencasting tools





Camtasia
Studio





Captivate
|

Wink


BLOGGING, WIKI & WEB AUTHORING TOOLS


Blogging Tools






Wordpress *







Blogger
|

TypePad |

Edublogs

|

Windows LiveWriter


Wiki Tools





Wikispaces





PB Wiki *




Wetpaint |


Google Sites
|

MediaWiki
|

Tiddlywiki


Web Authoring Tools






Dreamweaver




Nvu *






Text editors




Notepad




-


Content management Systems




Drupal





Joomla


COURSE AUTHORING & COURSE MANAGEMENT TOOLS

PowerPoint-based
e-learning tools





Articulate


-







Adobe
Presenter

Course authoring tools




eXe *





CourseLab


Course/Learning Management systems







Moodle *







INTERACTIVITY TOOLS


Polling /Survey tools









Polldaddy *






Survey
Monkey

Interactivity and animation
tools




Flash




SMART
interactive whiteboard



LIVE
COMMUNICATION TOOLS


Instant messaging/

voice call tool






Skype *


-


Web Meeting/ Conferencing Tools






Elluminate




Yugma *




Adobe Connect

Virtual world
application





SecondLife


-


SOCIAL NETWORKING TOOLS


Public social network sites




Facebook




LinkedIn

Private social networking Tools






Ning *

-


Microblogging tools



Twitter *





tumblr
|
Twhirl